Keresés ebben a blogban

2013. szeptember 15., vasárnap

Interracial kult 1.

Sokan úgy gondolják, hogy ez az interracial kult napjaink szüleménye, sőt ennél jóval "vadabb" elgondolások is vannak. A blog olvasóinak talán nem nagy meglepetés, hogy ez valójában régre nyúlik vissza, de legalábbis a 20. században (részletekért keresse fel töritanárát, törikönyvét:))) került előtérbe föleg Észak-Amerikában, de egyáltalán nem csak náluk. Mi sem bizonyítja ezt ékesebben, mint egy, 1961-ben bemutatott francia film, eredeti címén 'Les lâches vivent d'espoir'; angol nyelvű országokban, ma már bugyután egyszerűnek tűnő, de korában igen provokatív cimmel 'My baby is black', Magyarországon 'Keserű szerelem' cimen mutatták be. Két szerelmes párizsi orvostanhallgató, egy párizsi úrilány, és egy külföldről jött fekete fiú kálváriáját, gyermekük születését - ahogy a címből sejthető - meséli el. Természetesen mai szemmel nem kell túl sokra számítani, a film a 60-as évek stílusa kép és hang-zene tekintetében egyaránt, csupán témája előremutató, érdemes ezt észben tartva leülni megnézni:). Alább látható egy amerikai filmplakát, ma már szintén furcsának ható "FOR MATURE ADULTS ONLY" megkötéssel.


Látható, hogy a téma már régen izgatta az emberek fantáziáját, csupán másképpen álltak hozzá, vagy inkább sehogy. Egy biztos, hogy nem a 21. század találmánya az eltérő rasszok között kapcsolat, csak több emberhez jutnak el a fentihez már aligha hasónlító mai alkotások, és már másképp állunk hozzá. :)


Az 'Interracial kult' visszatekintő posztsorozat első részét olvastátok, terveim szerint, 3-4 ilyen poszt lesz összesen, nagyjából havi rendszerességgel. Ezzel kapcsolatban is szívesen fogadom az észrevételeket, megjegyzéseket, és ha valaki meg tudná szerezni(angol vagy magyar szinkronnal vagy felirattal) és feltölteni az egész filmet (75 perc körüli) mondjuk a youtube-ra, vagy olyan videómegosztóra, ahol nem kell túl sok darbra szedni a feltöltéshez, szívesen közzétenném itt a blogon. :)


További jó böngészést kívánok!


A szerk.


XOXO

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha kommentelsz, kérlek ügyelj a helyesírásra, ez is moderálási szempont!
Illetve, mellőzd személyes adatok, e-mail, vagy más oldalak címének közzétételét!